Ajuntament de Palafolls
Ajuntament de Palafolls
Adreces i telèfons
previsio
 
 
13/12/2017 | 00:37 h

Castell de Palafolls


El castell de Palafolls, el de murs d'arrogància discontínua, es remunta al segle XIII. Castell de caràcter rellevant dins el context català. El seu estat de conservació és força dolent, però darrerament shi està actuant amb excavacions i un projecte de consolidació a la visita de públic. Les restes visibles són el resultat dun conjunt de reformes i ampliacions al voltant duna primitiva construcció, esglaonades des del segle XI fins al XIV.

 

Té una planta allargada força complexa, dividida entre la part sobirana i la jussana. El recinte sobirà és de planta poligonal i està en l'extrem SE. D'aquesta zona destaca un gran saló, una cisterna coberta amb volta de canó i la capella , restaurada modernament. En el recinte jussà, al nord, s'han trobat les restes més antigues. Hi trobem una sèrie d'ambients disposats formant angle al voltant d'un espai descobert.

Documentat des de 1035, en el segle XI estava sota el domini de la família Humbert de Sesagudes o del Montseny, que també tenia el Castell de Montpalau. A finals del segle XI, Humbert Odó de Sesagudes cedí el castell a la eva filla, casada amb Bernat Gausfred. Els seus descendents s'anomenaren "de Palafolls". La jurisdicció comprenia els actuals termes municipals de Palafolls, Santa Susana, Malgrat de Mar i part de Blanes. Primer va pertànyer al comtat i després al vescomtat de Girona . L'any 1113 Ramon Berenar cedí l'alta jurisdicció del Castell als vescomtes de Girona, que passaren a anomenar-se Cabrera, mentre que la baixa jurisdicció quedava en mans dels Palafolls.

 

Berenguer de Palafolls fundà Vilanova de Palafolls, lactual Malgrat, l'any 1336. Guillem de Palafolls va vendre el castell a Pere III el Cerimoniós el 31 de març de 1381. Lany següent, el monarca sel vendria a Bernardí de Cabrera, per 21.000 lliures. D’aquesta manera els vescomtes de Cabrera es feien amb el ple domini del castell.

 

Situació: Té una posició magnífica, situat entre els pobles de Blanes, Malgrat i Tordera, a peu del riu i damunt d’una carena aïllada.Camí del castell (Mas Carbó)


Centra els elements al mapa

Ajuntament de Palafolls
Amb la col·laboració de
Diputació de Barcelona